בצל העלייה החדה בטמפרטורות הקיץ, התפשטות מחלות עור והסבל היומיומי, משפחות העקורים בעיר חאן יונס נאלצות למצוא פתרונות קשים כדי לשרוד. רבים מהאזרחים החלו לחלץ מוטות ברזל מבין הריסות הקירות ותקרות הבטון של הבתים שנהרסו על ידי הכיבוש, במטרה להקים תמיכות לאוהליהם הזמניים שכבר אינם מגנים עליהם מחום השמש או מתנודות מזג האוויר.
צעד כפוי זה נובע מהמחסור החמור בחלופות זמינות, ומהעלייה המטורפת בעלויות רכישת אוהלים מוכנים או העץ הדרוש לבנייה. למרות הסכנות החמורות האורבות לעקורים בזמן עבודה מעל גושי בטון העומדים להתמוטט, הצורך להבטיח מחסה, ולו פשוט, דוחף אותם לצאת להרפתקה יומיומית קשה זו בין ההריסות.
מקורות בשטח דיווחו כי משפחתו של האזרח אחמד אבו דקה מהווה דוגמה לסבל זה, כאשר בני המשפחה עמלים על חילוץ מוטות ברזל כדי לתקן את אוהלם הרעוע. אבו דקה משתמש במוטות עבים במידות ספציפיות כדי לספק הגנה רבה יותר ולייצב את פינות המחסה, ומדגיש כי מתכות אלו, שיום אחד היו חלק מיציבות ביתם, הפכו כיום לאמצעי ההישרדות היחיד שלהם.
חילוץ הברזל כבר אינו מוגבל לשימוש אישי, אלא הפך למסחר מתפתח בסמטאות מחנות העקורים הצפופים. העקורים רוכשים מוטות אלו כפתרון חלופי בצל המשך סגירת המעברים ומניעת כניסת חומרים בסיסיים, מה שהפך את הריסות הבתים לשוק לא רשמי המספק את המינימום הנדרש לשהייה באוהלים.
האזרח איברהים, המכונה אבו מוסטפא, מבלה ימים ארוכים בשבירת גושי בטון ענקיים באמצעות כלים ידניים פשוטים כדי לחלץ ברזל ולמכור אותו. אבו מוסטפא שואף באמצעות עבודה קשה זו להבטיח סכום זעום הנע בין 50 ל-60 שקלים ביום, סכום שבקושי מספיק כדי לספק את צרכי המחיה הבסיסיים של משפחתו בצל יוקר המחיה המטורף.
בשטח, משרד הבריאות ברצועת עזה הודיע על מותם של 8 פלסטינים במהלך 24 השעות האחרונות, מה שמעלה את המספר הכולל של קורבנות מלחמת ההשמדה המתמשכת מאז אוקטובר 2023 לכ-73 אלף הרוגים. נתונים אלו עולים בקנה אחד עם המשך ההפרות בשטח הפוגעות בכל שכבות החברה הפלסטינית ברצועה הנצורה.
בהקשר קשור, איגוד ועדי הדייגים ציין כי כוחות הכיבוש ביצעו מרדף אחר סירות דייגים מול חופי עזה, שהוביל למעצרם של 9 דייגים והובלתם למקום לא ידוע. התקפות ימיות אלו מגבירות את הלחץ על מקורות הפרנסה הנותרים של התושבים הסובלים ממילא מחוסר ביטחון תזונתי.
למרות כניסתו לתוקף של הסכם הפסקת האש מאז העשירי באוקטובר 2025, הכיבוש הישראלי ממשיך לבצע התקפות מפוזרות ופשיטות באזורים שונים ברצועה. מציאות מורכבת זו בשטח מציבה את תושבי עזה בפני בחירות קשות, כאשר החיפוש אחר ביטחון מתערבב עם סכנות העבודה בין ההריסות ותחת אש הפגזות לסירוגין.
מוטות ברזל אלו, שיום אחד היו עמודי התווך של בתינו החמים, הפכו כיום לתמיכה היחידה המונעת מאוהלינו לקרוס מעל ראשינו.





شارك برأيك
מההריסות לאוהלים: עקורי חאן יונס מאלתרים ברזל מבתים הרוסים כדי להתמודד עם הקיץ והמצור