נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שלח מברק ברכה חם לעמיתו האמריקאי דונלד טראמפ לרגל יום הולדתו השמונים, ותיאר אותו כאישיות פוליטית יוצאת דופן ומצטיינת. פוטין ציין בהודעתו, שפורסמה על ידי הקרמלין, כי הוא מצפה לפתוח דף חדש ביחסים בין מוסקבה לוושינגטון, באופן שישרת את האינטרסים של שתי המדינות והביטחון הבינלאומי.
יועץ הקרמלין למדיניות חוץ, יורי אושקוב, חשף פרטים על שיחת טלפון ארוכה בין שני המנהיגים שנמשכה כ-55 דקות. אושקוב הבהיר כי השיחה הייתה בעלת אופי ידידותי ובלתי רשמי, כאשר פוטין בירך אישית את טראמפ, והביע את הערכתו לרמת ההבנה ההדדית ביניהם בטיפול בנושאים מורכבים.
הנשיא הרוסי הדגיש בדבריו את חשיבות הכנות והיושר בדיאלוג הדו-צדדי, ואישר כי גישה זו היא הדרך היחידה לדון בסוגיות בינלאומיות סבוכות. פוטין הביע את ביטחונו המלא כי שיתוף הפעולה המשותף בינו לבין טראמפ מסוגל להעלות את איכות היחסים הדו-צדדיים לרמות חסרות תקדים, מה שישפיע לטובה על היציבות העולמית.
בהקשר של הנושאים הבוערים, טראמפ עדכן את עמיתו הרוסי בהתפתחויות המשא ומתן עם טהראן, וציין כי השגת הסכם סופי עם איראן קרובה מתמיד. הנשיא האמריקאי צפה אפשרות לחתימה אלקטרונית על הסכם זה בתוך שעות ספורות, ולאחר מכן טקס רשמי באחת מבירות אירופה בשבוע הבא.
מצדה, הצד הרוסי בירך על פריצת דרך זו בנושא האיראני, ואישר את נכונותה של מוסקבה להמשיך בתפקידה הבונה במסלול דיפלומטי זה. פוטין הביע את שביעות רצונו העמוקה מהאפשרות לסיים את המתיחות הקשורה למשבר האיראני, וראה בהצלחת הסכם זה צעד גדול לקראת הרגעת המצב במזרח התיכון.
שיחת הטלפון עסקה בהרחבה בהתפתחויות האחרונות במלחמה באוקראינה, כאשר טראמפ הדגיש את הצורך להפסיק את הפעולות הצבאיות ולחפש פתרונות שלווים. הנשיא האמריקאי הביע את נכונותו להפעיל לחץ על קייב ועל בעלות הברית האירופיות במהלך פסגת ה-G7 הקרובה כדי לדחוף אותן לאמץ את אפשרות הרגיעה והפסקת ההסלמה הצבאית.
השיחה לא הייתה חפה ממחוות אנושיות, כאשר פוטין שיבח את מאמציה של הגברת הראשונה מלניה טראמפ, ושיבח את תפקידה בנושאים הומניטריים הקשורים לסכסוך. הוא ציין במיוחד את תרומתה להקל על איחוד ילדים רוסים ואוקראינים עם משפחותיהם, וראה בכך מעשה אציל התורם להקלת הסבל האנושי הנובע מהמלחמה.
התפתחויות דיפלומטיות אלו מגיעות לאחר הפגישה הישירה האחרונה בין שני המנהיגים באלסקה באוגוסט 2025, שמטרתה הייתה להגיע להסדר מקיף למשבר האוקראיני. למרות המשך הפעולות הצבאיות מאז 2022, טון השיחה האחרונה מצביע על רצון משותף לשבור את הקיפאון הפוליטי הנוכחי.
מוסקבה דבקה בדרישותיה להבטחת ניטרליות צבאית של אוקראינה ואי הצטרפותה לבריתות מערביות כתנאי בסיסי לסיום המלחמה. מנגד, קייב ממשיכה לדחות תנאים אלו ורואה בהם פגיעה בריבונותה הלאומית, מה שהופך את המאמצים הדיפלומטיים בהובלת טראמפ ופוטין למוקד תשומת הלב העולמית בתקופה הקרובה.
אני משוכנע שביחד נוכל באמת לשפר את איכות היחסים הרוסיים-אמריקאיים, ולעשות רבות כדי להבטיח ביטחון ויציבות בזירה העולמית.





Share your opinion
פוטין מברך את טראמפ ליום הולדתו ה-80 ומאשר את יכולתם לעצב סדר עולמי יציב