Wed 08 Jul 2026 1:17 am - Jerusalem Time

הסלמה צבאית כוללת: תקיפות אמריקאיות אלימות מטלטלות את דרום איראן בתגובה לפגיעה במכליות נפט בהורמוז

הפיקוד המרכזי של ארה"ב הודיע, בחצות שבין שלישי לרביעי, על ביצוע סדרת תקיפות צבאיות עוצמתיות נגד מטרות בתוך שטח איראן. צבא ארה"ב אישר כי מבצע זה נועד להטיל על טהראן עלויות כבדות בשל מעורבותה בתקיפת ספינות סוחר אזרחיות בנתיבי מים בינלאומיים.

ההצהרה שפורסמה על ידי 'סנטקום' הבהירה כי המהלך הצבאי הגיע כתגובה ישירה לתקיפת שלוש ספינות סוחר שחצו את מצר הורמוז האסטרטגי בימים האחרונים. גורמים אמריקאים תיארו את ההתנהגות האיראנית כ'תוקפנות בלתי מוצדקת' והפרה בוטה של הסכמי הפסקת האש שנחתמו בעבר בין הצדדים.

מנגד, דיווחו מקורות תקשורת איראניים על שמיעת פיצוצים עזים שזעזעו את העיר החופית סיריק שבדרום המדינה. דיווחים מהשטח אישרו כי אירעו לפחות שבעה פיצוצים, כאשר שישה קליעים פגעו באזור הרציף החיוני של טהראווי, מה שהוביל למצב כוננות באזור.

המטרות שנפגעו בהפצצה האמריקאית כללו מערכות הגנה אווירית מתקדמות, מרכזי בקרה חופיים, בנוסף למשגרי טילי שיוט וכלי טיס בלתי מאוישים. התקיפות כוונו גם למתקנים בסביבת האי קשם, הנחשב לנקודת אחיזה צבאית חשובה עבור הכוחות האיראניים במפרץ.

במישור הדיפלומטי, משרד החוץ האיראני גינה את המהלכים האמריקאים, והטיל על וושינגטון את מלוא האחריות להשלכות הפרת 'מזכר איסלמבאד' העוסק בסיום המלחמה. טהראן הדגישה כי תנקוט בכל האמצעים הנדרשים כדי להגן על ביטחונה הלאומי ועל האינטרסים האסטרטגיים שלה באזור.

ההסלמה הצבאית התרחשה במקביל להחלטה נחרצת של משרד האוצר האמריקאי לבטל את ההשעיה הזמנית של הסנקציות על מכירות נפט איראניות. צעד זה נחשב למכה כלכלית קשה שמטרתה לייבש את מקורות המימון הצבאי האיראני לאחר ההתקפות האחרונות בנתיבי המים.

מצידו, הצהיר מוחסן רזאי, יועצו של המנהיג העליון האיראני, כי ארצות הברית מנסה בכוונה להכשיל את המשא ומתן המתנהל בין שתי המדינות. רזאי האשים את וושינגטון בניסיון לכפות מציאות חדשה במצר הורמוז באמצעות יצירת מעבר חלופי לספינותיה הרחק מהפיקוח האיראני.

בהקשר קשור, חשפו דיווחים ימיים כי מכלית הגז הטבעי הנוזלי הקטארית 'אל-רקייאת' הותקפה על ידי כלי טיס בלתי מאויש, מה שהוביל לפרוץ שריפה בחדר המנועים. כמו כן, נפגעה מכלית נפט סעודית ענקית השייכת לחברת 'ודיאן' מול חופי עומאן, מה שהעלה את רמת הדאגה הבינלאומית לגבי בטיחות השיט.

מדינת קטאר זימנה את סגן השגריר האיראני בדוחא כדי למסור לו מכתב מחאה חריף על רקע תקיפת מכליתה. דוחא הטילה על טהראן את מלוא האחריות המשפטית לתקיפה, ותיארה אותה כהפרה חמורה של החוקים הבינלאומיים המסדירים את תנועת הסחר הימי.

המרכז המשותף למידע ימי, בהנהגת הצי האמריקאי, העלה את רמת האיום במצר הורמוז לדרגה 'חמורה'. זו הפעם הראשונה שהאזהרה מגיעה לרמה זו מאז אמצע יוני האחרון, מה שמעיד על אפשרות לעימותים צבאיים רחבים יותר.

התפתחויות אלו בשטח מגיעות בעיתוי רגיש, שכן ההתקפות התרחשו במקביל ליום החמישי של האבל הלאומי באיראן על מותו של המנהיג עלי ח'אמנאי. משקיפים סבורים כי עיתוי זה משקף את היקף המתיחות הפנימית והחיצונית שבה שרויה הרפובליקה האסלאמית על רקע המלחמה המתמשכת מאז פברואר האחרון.

החדשות שהגיעו ממצר הורמוז גרמו להפרעה מיידית בשוקי האנרגיה העולמיים, כאשר מחירי הנפט קפצו ביותר מ-1% מיד לאחר ההודעה על התקיפות. מומחים חוששים מהפסקה מוחלטת של האספקה דרך המצר, שדרכו עוברים כחמישית מתפוקת הנפט והגז העולמית.

תנועת השיט במצר עדיין סובלת מחוסר סדירות, כאשר רמות המעבר הנוכחיות נעות בין שליש לחמישית ממה שהיו לפני פרוץ המלחמה. למרות ניסיונות הרגעה קודמים, ההתקפות האחרונות הוכיחו את שבריריות ההסכמים הביטחוניים שנחתמו בין הכוחות האזוריים והבינלאומיים.

וושינגטון ממשיכה להפעיל לחץ מרבי כדי להניא את טהראן משאיפותיה הגרעיניות ושליטתה המוחלטת על מצר הורמוז. עם כישלון סבב השיחות האחרון בשבוע שעבר, נראה כי האופציה הצבאית שבה ומובילה את התמונה בהיעדר אופק לפתרון מדיני.

תקיפות אלו מגיעות בתגובה להתקפות איראניות שכוונו לשלוש ספינות סוחר, והתוקפנות האיראנית הייתה בלתי מוצדקת ומייצגת הפרה בוטה של הפסקת האש.

Tags

Share your opinion

הסלמה צבאית כוללת: תקיפות אמריקאיות אלימות מטלטלות את דרום איראן בתגובה לפגיעה במכליות נפט בהורמוז

Newsletter

Be the first to know the most important breaking news as it happens.

Stay up to date with the latest news. Subscribe to our breaking news service delivered to your inbox daily.

By subscribing, you agree to our Terms and Conditions and Privacy Policy.