נשיא ארה"ב דונלד טראמפ קרא היום, שני, לישראל ולאיראן להפסקת אש מיידית ומקיפה, וציין בפוסט בפלטפורמת 'Truth Social' כי שני הצדדים כבר מחפשים דרך להרגעת המצב. טראמפ הדגיש כי המסלול הדיפלומטי לא נפסק, וכי מתנהלים משא ומתן אינטנסיבי להשגת הסכם שלום סופי, תוך שהוא מדגיש כי המצור שהוטל יישאר ככלי לחץ עד להשלמת ההסכם.
קריאתו של טראמפ מגיעה בתקופה שבה האזור חווה הסלמה צבאית חסרת תקדים, כאשר טהראן ותל אביב החליפו התקפות טילים מאז שעות הבוקר המוקדמות. מקורות דיווחו כי הסלמה זו הגיעה למרות בקשה ישירה מטראמפ לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו להימנע מביצוע תקיפות נוספות, ולתת הזדמנות למאמצים הפוליטיים המתנהלים מאחורי הקלעים.
בשטח, משמרות המהפכה האיראניים הודיעו על ביצוע תקיפות טילים שכונו על מרכזים חיוניים בתוך ישראל, כולל בסיסי האוויר האסטרטגיים 'נבטים' ו'תל נוף'. הצד האיראני הבהיר כי מטחי טילים אלו הגיעו בתגובה לתקיפת ישראל על אתרי מכ"ם בשלושה אזורים איראניים, בנוסף לתקיפה שכוונתה על הפרבר הדרומי של ביירות בירת לבנון ביום ראשון בערב.
מנגד, מטוסי קרב ישראליים ביצעו סדרת תקיפות שכוונתה על אתרים צבאיים במרכז, בצפון ובדרום-מערב איראן, ופגעו במתחם פטרוכימי ענק. גורם צבאי ישראלי הצהיר כי לצבא יש אפשרויות מרובות להתמודד עם האיומים האיראניים, והדגיש את המוכנות להמשיך בפעולות צבאיות 'ככל שיידרש' וברגע שיינתנו ההוראות הפוליטיות.
במישור המהלכים הפוליטיים, דיווחים חשפו כי טראמפ קיים שיחת טלפון עם נתניהו שתוארה כרגועה, ובה דחק בו לנהוג באיפוק ולא להיגרר לעימות אזורי רחב. בהתאם לכך, נתניהו קיים התייעצויות ביטחוניות דחופות עם הקבינט המדיני-ביטחוני המצומצם לפנות בוקר כדי לדון בהצעות האמריקאיות ובתיווך הבינלאומי שמובילים גורמים אזוריים.
מקורות תקשורתיים ציטטו את סוכנות הידיעות האיראנית תסנים אזהרות מגורם צבאי בכיר, שאישר כי טהראן מוכנה למאבק ארוך טווח אם ההסלמה הישראלית תימשך. המקור הזהיר כי האינטרסים האמריקאיים באזור לא יהיו חסינים מפגיעה במקרה שוושינגטון תתערב ישירות בתמיכה בפעולות התקפיות נגד שטחי איראן.
בתוך ישראל, נפלו רסיסים וטילים באזורים שונים, כולל 'בית שמש' ממערב לירושלים והעיר באר שבע בנגב, בנוסף לסביבת ההתנחלות 'איתמר' בצפון הגדה המערבית. מטחי טילים אלו גרמו למצב של כוננות ביטחונית נרחבת, בצל אזהרות של פיקוד העורף למתיישבים להישאר בקרבת מקלטים עם המשך המתיחות.
נתונים דיפלומטיים מצביעים על קיומם של תיווכים פעילים בהובלת פקיסטן וקטאר לקירוב עמדות ולמניעת התפוצצות המצב באופן מלא. גורמים בממשל האמריקאי צופים אפשרות להגיע לטיוטת הסכם ראשוני בין טהראן לוושינגטון בימים הקרובים, מה שמסביר את הלחץ האינטנסיבי של טראמפ על ממשלת נתניהו לשמור על רגיעה זמנית.
משקיפים רואים כי נתניהו מתמודד עם לחצים כפולים, כאשר הוא קושר את הישרדותו הפוליטית בהמשך הפעולות הצבאיות כדי למנוע הליכים משפטיים פנימיים, בעודו מתנגש עם רצונו של טראמפ לסיים את התיק האיראני במהירות. טראמפ אישר בהצהרות קודמות לכלי תקשורת בינלאומיים כי יש לו את ההחלטה המוחלטת בניסוח כל הסכם עתידי עם איראן, מה שמציב את ממשלת ישראל בפני אפשרויות קשות.
לסיכום, התמונה באזור נשארת תלויה בין לועי התותחים לשולחנות המשא ומתן, כאשר העולם ממתין לתוצאות השעות הקרובות כדי לקבוע את גורל הרגיעה. ועם התעקשותה של טהראן להגיב על תקיפת המכ"מים שלה, והתעקשותה של תל אביב על זכות התגובה למטחי הטילים, קריאתו של טראמפ להפסקת אש נשארת המבחן האמיתי למידת השפעתה של וושינגטון על בעלות בריתה ויריבותיה כאחד.
על ישראל ואיראן להפסיק את האש מיד, המשא ומתן לשלום נמשך והמצור יישאר עד להשגת הסכם סופי.





Share your opinion
טראמפ דורש מישראל ואיראן הפסקת אש מיידית וחושף משא ומתן להסכם סופי