יותר מ-100 סוכנויות סיוע וארגוני זכויות אדם, כולל "הצילו את הילדים" ו"רופאים ללא גבולות", הזהירו ביום רביעי מפני "רעב המוני" שמתפשט ברחבי עזה, והגבירו את הקריאות לישראל להסיר את ההגבלות על סיוע הומניטרי לשטחים שנפגעו.
ההצהרה המשותפת היא הניסיון האחרון להסב את תשומת הלב למשבר הרעב המחמיר בעזה. היא התפרסמה לאחר שהאיחוד האירופי ולפחות 28 ממשלות, כולל בעלות ברית ישראליות כמו בריטניה, צרפת וקנדה, גינו את "חלוקת הסיוע הסדירה" ביום שני, ואמרו כי סבל האזרחים "הגיע לרמות חסרות תקדים".
ארגון "רופאים ללא גבולות" בעזה דיווח על "עלייה חדה וחסרת תקדים בתת-תזונה חריפה". ארגון הסיוע אמר בהצהרתו כי מבוגרים קורסים לעתים קרובות מרעב, והוסיף כי מלאי מזון ואספקה אחרת המאוחסנת מחוץ לרצועה נמנעים מלהגיע לנזקקים. משרד הבריאות של עזה מסר ביום רביעי כי בתי חולים רשמו 10 מקרי מוות מרעב או תת-תזונה ב-24 השעות האחרונות, מה שהביא את המספר הכולל של מקרי המוות מרעב מאז שבת ל-43, על פי הניו יורק טיימס ביום רביעי אחר הצהריים.
מומחי בריאות אומרים כי מקרי מוות כתוצאה מתת תזונה לרוב אינם מוערכים כראוי, משום שחולים הסובלים מרעב חמור מתים לעיתים קרובות מסיבות אחרות, כמו שלשולים או זיהומים ויראליים, שגופם חלש מדי לעמוד בפניהם.
תוכנית המזון העולמית של האו"ם מסרה השבוע כי כמעט שליש מאוכלוסיית עזה, המונה 2.1 מיליון תושבים, נותרה ללא מזון במשך מספר ימים ברציפות. "אנשים מתים מחוסר בסיוע הומניטרי", נכתב בהצהרה.
ישראל חסמה לחלוטין את אספקת הסיוע בין ה-2 במרץ ל-26 במאי, כאשר הקרן ההומניטרית לעזה (GHF), ארגון ישראלי-אמריקאי, החלה להפעיל מערכת חדשה שבמסגרתה הופנו אנשים לארבעה מעברים בשליטת צבא הכיבוש הישראלי, שהרג יותר מ-1,000 אזרחים במעברים אלה, בהשתתפות שכירי חרב אמריקאים שהועסקו על ידי ה-GHF מאז תחילת התוכנית בסוף מאי.
ארצות הברית וישראל דוחות את ההאשמות הללו, הנובעות מדיווחים של עדי ראייה, עיתונאים, ארגוני פיקוח הומניטריים ואפילו מקורות ישראליים.
בתגובה לשאלה של כתבת קודס בנושא זה, דוברת מחלקת המדינה האמריקאית, טמי ברוס, אמרה ביום שלישי כי מערכת הסיוע הקיימת נועדה "למנוע מחמאס לגנוב ציוד סיוע", מבלי להציג או לצטט ראיות כלשהן לכך שחמאס גנב ציוד סיוע בעבר.
ישראל טענה גם כי האו"ם אשם בכישלונו לחלק אספקה שכבר נמצאת בעזה. ביום שלישי, מתאם פעולות הממשלה בשטחים (COGAT), הסוכנות הממשלתית הישראלית המפקחת על המדיניות בעזה ובגדה המערבית, הודיע כי כ-4,500 משאיות סיוע נכנסו לאחרונה לרצועה, כשהן נושאות קמח ו-2,500 טון של מזון לתינוקות ומזונות עתירי קלוריות.
האו"ם ציין כי חוסר הביטחון וההגבלות שמטיל הצבא הישראלי לעיתים קרובות מקשים על אספקת מזון לעזה. הוא הוסיף כי כ-500 משאיות של סיוע ואספקה מסחרית סופקו לעזה מדי יום לפני המלחמה, אך מספר זה ירד בחדות לאחר תחילת הסכסוך וירד עוד יותר מאז שישראל הפרה את הפסקת האש ב-18 במרץ.
ממשל טראמפ אומר כי עדיפותו המיידית היא להבטיח הפסקת אש חדשה, לאור העלייה המשמעותית בסיוע הנכנס לעזה במהלך הפסקת האש הקודמת.
דוברת מחלקת המדינה האמריקאית, ברוס, אמרה לכתבים ביום שלישי כי שליח הממשל למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, נמצא בדרכו למזרח התיכון לשיחות על המלחמה. היא הוסיפה כי ויטקוף רוצה להשיג הפסקת אש ו"מסדרון הומניטרי לזרימת סיוע". משרד החוץ הישראלי מסר כי בהוצאת הצהרה זו, ארגוני הסיוע פוגעים בסיכוי להגיע להפסקת אש חדשה שתסיים את המלחמה, שהחלה כאשר חמאס פתח בפשיטה קטלנית על ישראל ב-7 באוקטובר 2023.
רשויות הכיבוש הישראליות טענו בהצהרה ברשתות החברתיות: "ארגונים אלה משרתים את התעמולה של חמאס, תוך שימוש במספרם ומצדיקים את זוועותיהם, במקום לאתגר את ארגון הטרור".
הארגונים החתומים על ההצהרה, שכללו גם את CARE, Christian Aid ואמנסטי אינטרנשיונל, הוסיפו כי המערכת בראשות האו"ם שניהלה בעבר את הסיוע לעזה הצליחה אך "נמנעה ממנה לתפקד". הם הוסיפו כי רק 28 משאיות סיוע מחולקות כעת בעזה מדי יום.
הארגונים הוסיפו כי עובדיהם בעזה, שתפקידם לספק תמיכה לאזרחים, סובלים מרעב כה קיצוני עד שהם מסכנים את חייהם על ידי הצטרפות לתורי מזון.
מופעל על ידי עורך Froala





Share your opinion
ארגוני סיוע רואים את ישראל אחראית ל"רעב ההמוני בעזה"